Behandlingsalternativer
Fasettleddblokade – diagnostikk og smertelindring
Fasettleddblokade brukes for å finne ut om nakke- og ryggsmertene stammer fra fasettleddene. Fasettleddene er små ledd som forbinder ryggvirvlene og gir fleksibilitet i ryggen. Over tid kan det oppstå artrose (slitasje) og betennelse i fasettleddene, som kan gi smerter og stivhet.
Hvordan foregår behandlingen?
Legespesialisten vil sette en liten mengde lokalbedøvelse og kortison rett inn i fasettleddene i ryggsøylen. For å finne riktig innstikkssted vil vi benytte oss av røntgenveiledning. Lokalbedøvelsen gir umiddelbar smertelindring, mens kortisonet reduserer betennelsen i leddet og gir en mer langvarig effekt.
Hvis du merker smertelette etter injeksjonen, tyder dette på at fasettleddene er kilden til smertene dine. Noen ganger gir blokaden langvarig smertelindring, men som regel har den effekt i noen uker til noen måneder. Hvis smertene kommer tilbake, vurderer vi videre behandling med denervering for langvarig effekt.
Etter injeksjonen kan området rundt innstikkstedet føles numment en kort stund. De første dagene eller ukene etter behandlingen kan man oppleve en forbigående økning i smertene før effekten gradvis setter inn.
Denervering
Denervering er en behandlingsmetode som brukes for å redusere kroniske smerter, spesielt i rygg og nakke. Behandlingen går ut på å varme opp små nerver som sender smertesignaler fra fasettleddene i ryggraden.
Hvordan fungerer denervering?
Behandlingen utføres med lokalbedøvelse og røntgenveiledning. En tynn nål føres inn til de smerteførende nervene, og radiofrekvensstrøm varmer opp nålen til ca. 80°C. Dette gjør at nerven slutter å sende smertesignaler.
Denervering tar omtrent 60 minutter, og du kan bevege deg normalt etterpå. Noen kan oppleve forbigående svimmelhet ved behandling av nakken, og vi anbefaler derfor at du ikke kjører bil samme dag. Ved denervering i korsrygg eller bekkenområde går det som oftest greit å kjøre bil i etterkant.
Effekt av denervering
Noen opplever permanent smertelindring, mens andre har effekt i noen måneder. Hvis smertene kommer tilbake, gjentar vi behandlingen. Noen opplever at smertene blir mildere etter denervering og at ny behandling ikke er nødvendig.
Behandlingen er ikke spesielt smertefull, men noen kan oppleve en økning i smertene de første 7-14 dagene etter behandling før effekten gradvis setter inn.
Nerverotsblokade
Nerverotsblokade brukes både for å finne ut hvilken nerverot som forårsaker smerte og for å dempe irritasjon rundt nerven. Behandlingen er spesielt nyttig for de med kroniske smerter som påvirker livskvaliteten, der andre metoder ikke har gitt tilstrekkelig lindring.
Nerverotsmerter oppstår når en nerverot i rygg eller nakke blir irritert eller betent. Dette skyldes ofte en prolaps eller aldersrelaterte forandringer som legger press på nerven, slik at den får mindre plass enn normalt. Dette kan føre til irritasjon, betennelse og smerter som kan stråle ut i armer eller ben.
Hvordan foregår behandlingen?
Behandler injiserer en blanding av kortison og lokalbedøvelse inn rundt den irriterte nerveroten ved hjelp av røntgenveiledning. Lokalbedøvelsen gir umiddelbar lindring, mens kortisonet reduserer betennelsen og hevelsen rundt nerven.
Effekt av nerverotsblokade
Denne behandlingen kan gi langvarig smertelindring og fører til at prolapsen trekker seg tilbake raskere og reduserer trykket på nerven, noe som kan gi raskere smertelindring og fjerne irritasjonen. I 85 % av tilfeller vil en prolaps skrumpe inn av seg selv over tid, uten at man trenger operasjon.
Injeksjoner i andre ledd
Vi kan også behandle andre smertefulle ledd med lokalbedøvelse og/eller kortison. Formålet med injeksjonsbehandling er å finne roten til smertene og samtidig redusere denne smerten, slik at man kan fungere normalt i hverdagen og leve et aktivt liv.
Injeksjoner i bekkenleddet utføres med røntgengjennomlysning, mens injeksjoner i hofte, kne, ankel, skulder, albue, håndledd, fingre og tær kan gjøres med røntgen- eller ultralydveiledning.
Annen smertebehandling
Vi har et bredt fagmiljø på Volvat Nimi som gjør at vi kan samarbeide på tvers av avdelinger for å undersøke, teste, rådføre og vurdere behandlinger tilpasset akkurat din situasjon.
Fysikalsk medisin: Våre legespesialister har lang og bred erfaring innen tung rehabilitering av ulike tilstander og medikamentell behandling av smerte. En konsultasjon hos en av våre legespesialister i fysikalsk medisin og rehabilitering er et godt utgangspunkt for utredning av smertetilstander i bevegelsesapparatet.
Fysioterapi eller kiropraktikk: Våre behandlere har lang erfaring med dokumenterte, effektive metoder innen opptrening og rehabilitering.
Ryggskole: Kurs for deg med langvarige korsryggsmerter (mer enn 3 måneder) som ikke er kandidat for ryggkirurgi. Ryggkurset holdes av fysioterapeuter med spisskompetanse på ryggplager og er utviklet i tråd med Nasjonale Retningslinjer for korsryggsmerter.
Ønsker du en vurdering for smertebehandling med injeksjoner?
Bestill en førstegangskonsultasjon hos en av våre spesialister i fysikalsk medisin for en grundig vurdering og en individuelt tilpasset behandlingsplan.