Kurs: Den aktive kvinnen: under og etter graviditet

Fredag 23. mai arrangerer Nimi Akademiet et dagskurs ved Volvat Nimi Storo (Oslo) med mulighet for fysisk eller digital deltakelse. 

Kurset er for helsepesonell.

 

Early Bird pris ved påmelding før 15.04:

2 700,-

 

Pris etter 15.04:

3 200,-

Lik pris for fysisk og digital deltakelse

Fredag 23. mai arrangerer Nimi Akademiet et dagskurs ved Volvat Nimi (Oslo) med mulighet for fysisk eller digital deltakelse. Konferansen er for helsepersonell.

Rutinerte klinikere og anerkjente forskere fra ulike fagfelt vil bidra med sin kunnskap for å belyse undersøkelse og behandling av graviditetsrelaterte plager og tilrettelegging av trening under og etter graviditet. 

Målsettingen er at du som kliniker skal utvide kunnskapsgrunnlaget ditt og stille tryggere i møtet med den aktive gravide- og postpartum kvinnen gjennom oppdatert forskning og kliniske anbefalinger. 

Kurset er søkt inn til Legeforeningen som godkjent videreutdanning for følgende spesialiteter: Allmennmedisin og Fysikalsk medisin og rehabilitering.

Opptak av konferansen er tilgjengelig for digitale deltakere i 14 dager.

  • Dato: fredag 23. mai 2025
  • Tid:  kl. 08.30-16.15 (registrering 08.00-08.30)
  • Sted: Volvat Nimi Storo/digitalt

Kort beskrivelse

Konferansen er inndelt i tre sesjoner:

Sesjon 1: Trening og graviditet

  • Hva skjer hos i den Gravide kvinnens kropp
  • Magetrening for Gravide: do's and don't
  • Kondisjon og Styrketrening under Graviditet

Sesjon 2: Bekkenledd og bekkenbunnplager

  • Gravid og bekkenledddmerter - hvorfor og hva gjøre?
  • Den beste treningen for bekkenleddsmerter
  • Bekkenbunnplager under og etter graviditet

Sesjon 3: Etter graviditet

  • Opptrening etter keisersnitt
  • Undersøkelse og behandling - Rectus Diastase
  • Kirurgiske vurderinger ved delte magemuskler

Med forbehold om endringer.

 

Program fredag 23. mai
(endringer kan forekomme)
08.00 - 08.30 Registrering og velkommen
08.30 - 09.15 Hva skjer i den gravide kvinnens kropp (hormonelt og fysisk) Camilla Kox, Gynekolog
09.15 09.30 Pause

09.30 - 10.00
Sesjon 1: Trening og graviditet
Magetrening for Gravide: do's and don't
Nina-Margrethe Theodorsen, Fysioterapeut, PhD
10.00 - 10.45 Kondisjon og styrketrening under graviditet
Emilie Mass, Stipendiat
10.45 - 11.15 Graviditet og toppidrett (intervjubasert)
Silje Solberg-Østhassel, Håndballspiller og Aina Emaus, Fysikalsk medisiner
11.15 - 11.30 Spørsmål og diskusjon
11.30 - 12.30 Lunsj

12.30 - 13.00
Sesjon 2: Bekkenledd og bekkenbunnplager
Gravid og bekkenledddmerter - hvorfor og hva gjør vi?

Britt Stuge, Fysioterapeut, PhD
13.00 - 13.45 Den beste treningen for bekkenleddsmerter
Britt Stuge, Fysioterapeut, PhD
13.45 - 14.05 Bekkenbunn - retur til trening etter fødsel  
Kristina Skaug, Fysioterapeut, PhD
14.05 - 14.15 Spørsmål og diskusjon
14.15 - 14.30 Pause

14.30 - 15.00
Sesjon 3: Etter graviditet
Opptrening etter keisersnitt 

Nina-Margrethe Theodorsen, Fysioterapeut, PhD
15.00 - 15.30 Undersøkelse og behandling ved rectus diastase
Sandra Gluppe, Fysioterapeut, PhD
15.30 - 16.00 Kirurgiske vurderinger ved rectus diastase
Frank Steinbakken, Plastikkirurg
16.00 - 16.15 Spørsmål og diskusjon

16.15 Slutt


Foredragsholdere

Camilla Kox, gynekolog, spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer.

Camilla jobber til daglig på Volvat Nationaltheatret og har tidligere jobbet ved Kvinneklinikken i Schwarzwald-Baar Klinikum i Tyskland og ved Oslo universitetssykehus. Hun utreder og behandler alle gynekologiske problemstillinger. Hun har spesialkompetanse innen behandling av vulvalidelser og har tidligere jobbet ved Vulvaklinikken i Oslo. Hun utfører også injeksjoner ved smerter i underlivet og endometriose/ adenomyose, og jobber tett med fysioterapeuter og sexolog. Hun utfører også et bredt spekter av gynekologiske operasjoner hvis det er indikasjon for det.

 

Nina-Margrethe Theodorsen, Fysioterapeut, PhD

Nina-Margrethe Theodorsen jobber til daglig i 50% stilling som avtalefysioterapeut ved Fana Fysioterapi, Bergen kommune, øremerket kvinnehelse og bekkenbunns helse. Hun er også tilknyttet VIMS (Vestlandske Idrettsmedisinske senter) der hun jobber med kvinnehelse opp mot idrettsutøvere. I tillegg har hun en 50% stilling ved Klinisk Master i Manuellterapiutdanningen, ved Universitetet i Bergen.
Nina-Margrethe har en master i fysioterapivitenskap fra UiB, og er akkurat ferdig med doktorgradsprosjektet Hva gjør vi med mammamagen, som handler om rectus diastase i svangerskapet og effekt av trening. Hun er også tilknyttet KLAR prosjektet ved UiB, om kvinners arbeidshelse i overgangsalderen. Hun underviser i kvinnehelse ved bachelorutdanningen ved HVL, og er styremedlem i faggruppen for kvinnehelse i Norsk Fysioterapeut Forbund.

Britt Stuge, Fysioterapeut, PhD

Britt Stuge har jobbet som fysioterapeut i privatpraksis i 40 år og er spesialist i kvinnehelse, MNFF. Hun har vært kurslærer for Norsk Fysioterapeutforbund’s kurs innen bekkenleddsmerter i 35 år og er æresmedlem i faggruppen for kvinnehelse. I 2005 forsvarte hun sin doktorgrad Physical therapy for pregnancy-related pelvic girdle pain. Underlying principles and effect of treatment, ved Universitetet i Oslo. Siden 2006 har hun jobbet som seniorforsker ved ortopedisk klinikk, Oslo Universitetssykehus, hvor hun har veiledet master- og doktorgradsstudenter og publisert en rekke forskningsartikler innen temaet bekkenleddsmerter. Hun har et bredt nasjonalt og internasjonalt samarbeid og var med i IOCs ekspert gruppe for evidens oppsummering for trening under graviditet hos eliteutøvere.

Kristina Skaug, Fysioterapeut, PhD

Kristina har tatt master i idrettsfysioterapi og spesialkompetanse på kvinnehelse og bekkenbunnsplager. Hun har en doktorgrad om bekkenbunnsplager blant aktive kvinner og idrettsutøvere. Kristina jobber til daglig på Volvat Nimi og har opparbeidet seg solid erfaring innen kvinnehelse og den aktive gravide. Hun er også styremedlem i Norske Fysioterapeuters Forbunds faggruppe for kvinnehelsefysioterapi.

Sandra Gluppe, Fysioterapeut, PhD

Sandra har tatt master i idrettsfysioterapi og har spesialkompetanse på kvinnehelse og rectus diastase (delte magemuskler). Hun har doktorgrad om delte magemuskler hos kvinner etter fødsel og kan gjennomføre ultralyd i undersøkelsen av delte magemuskler. Sandra har vunnet PEDro-prisen 2023 for beste publiserte RCT-studie på verdens konferansen i Fysioterapi.
I tillegg til sin daglige kliniske praksis ved Vestfold fysioterapi jobber Sandra også som fysioterapeut på Volvat Nimi der hun utelukkende jobber med kvinnehelse og delte magemuskler.

Frank Steinbakken, Plastikkirurg, Dr.Med

Overlege dr. med. Frank Steinbach er spesialist i plastikkirurgi og jobber på Volvat Storo. Tidligere har han arbeidet i 10 år ved Rikshospitalet i Oslo hvor han har tatt sin spesialistutdannelse og var overlege på avdeling for plastikk- og rekonstruktivkirurgi. Dr. Steinbach tok sin doktorgrad ved Universitetet i Freiburg, Tyskland i 1999 og har holdt en rekke foredrag nasjonalt og internasjonalt. Medlem av Norsk Plastikkirugisk Forening, Norsk Forening for Estetisk Plastikkirurgi, EAFPS - European Academy of Facial Plastic Surgery og Den norske legeforening. 
Frank har solid erfaring innen kirurgi ved delte magemuskler både når det gjelder indikasjon for kirurgi med tanke på funksjonelle plager eller estetisk kirurgi.

Emilie Mass, stipendiat

 

Silje Solberg-Østhassel, håndballspiller

Håndballspiller og målvakt for det norske landslag. Debuterte på landslaget i 2011 og har siden spilt 252 landskamper og 8 mesterskapsgull. De siste 10 årene har hun spilt i Danmark, Frankrike, Ungarn og senest i Vipers i Kristiansand. Hun har ved siden av en bachelorgrad i matte og økonomi fra UiO. 
Meritter:
OL: 1 gull , bronse 
VM: 2 gull, 1 sølv
EM: 5 gull, 1 sølv

Aina Emaus, Spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering, Phd

Er spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering, idrettslege NIMF og har erfaring fra fastlegepraksis, fra rehabilitering ved Sunnaas, fra arbeidsmedisin og fysikalsk medisin ved Ullevål Universitetssykehus.
Hun har en doktorgrad fra 2009 med tittelen "Fysisk aktivitet, metabolsk profil, energibalanse og brystkreft". Tidligere medlem i nasjonalt råd for fysisk aktivitet og nå styremedlem i Exercise is Medicine Norge. Er nå landslagslege for håndball damer og har tidligere vært landslagslege for orienteringsløperne våre. Hun jobber med muskel-skjelettplager i hele kroppen og andre funksjonsnedsettelse
(eks ‘dårlig fungerende utøvere’, post-commotio, post-covid). Ved behov bruker hun ultralyd for diagnostisering og ved injeksjonsbehandling.

Aina er en del av Idrettens skadetelefons kvalitetssikrede behandlernettverk.

Passer for

Kurset er for helsepersonell.

Påmelding og spørsmål

Gå til påmelding (checkin.no)

Ved spørsmål om konferansen, send gjerne en epost til Kristin Bølstad på: kristin.bolstad@nimi.no

Vi hjelper
deg

Hvorfor velge Volvat Nimi?

For idrettsfolk og folk flest

Uansett alder, fysisk form og tilstand hjelper vi deg til å bli friskere og prestere bedre.

Over 40 års erfaring

I skjæringspunktet mellom toppidrett og folkehelse er Nimi unike. Vårt arbeid gjennom tre tiår har gjort idrettsmedisinske prinsipper til folkemedisin.

Nye metoder

Nimi bidrar aktivt og jobber i tett samspill med forskningsmiljø hos Norges Idrettshøgskole og Oslo Universitetssykehus.