Men denne gangen satt det i. Det har gått flere måneder og smertene, eller riktigere: ubehaget, slipper ikke taket. Selv ikke kiropraktoren kan hjelpe.
Nå står Andreas Orheim i fare for å bli en kroniker.
Smerten setter seg i kroppen
Smerter som aldri helt går bort. Man sendes fra lege til lege, fra utredninger til røntgenbilder og fysioterapeuter, kiropraktorer, alternative behandlere og menneske med varme hender. Ingen finner årsaken til smertene.
Les mer om vond rygg
Ofte er det selve frykten for smerte som gjør at man blir passiv, mer enn smerten selv. Det er viktig å holde seg i bevegelse, sier legespesialist Dag Ove Karsten på Nimi.
For flere titalls tusen nordmenn er dette virkeligheten. Det kan være vondt i nakken, det kan være smerter i ryggen. Kroniske smerter, som gjør det vanskelig å leve normalt, jobbe, være aktiv.
Og det er ikke bare smertene i seg selv.
– Det er på mange måter lettere å være en apekatt enn et menneske. Vi føler smerten, og blir etterhvert så redd for å bevege oss at vi overkompenserer, belaster kroppen feil. Det sier Dag Ove Karsten, legespesialist ved Nimi. Og det er ingen god idé, fortsetter han:
– Dermed kan smertene forplante seg, sette seg i kroppen, og slik går dagene og årene, sier Karsten.
– Ofte er det selve frykten for smerte som gjør at man blir passiv, mer enn smerten selv. Det er viktig å holde seg i bevegelse, fortsetter han.
Rammer én av to
Nakke- og ryggplager rammer opp til 50 prosent av den voksne befolkningen.
I de fleste tilfeller er det snakk om ubehag som tildels kan hindre deg å leve normalt i kortere perioder – men ikke om fare. Om du derimot mister kontroll over blærefunksjonene eller mister følelsen i skrittet, må du oppsøke lege. Om ryggsmertene ledsages av tap av kraft i et eller ben, må du også plukke opp telefonen.
Andreas Orheim er ikke der. Han beskriver smerter på venstre side, i rumpa, med stikk nedover, på baksida av benet. Muskelen på baksiden av låret er liksom blitt for kort, beskriver Orheim.
Fakta: Hva kan du gjøre om du får vondt i ryggen?
- Hold deg i bevegelse, og prøv å ikke la smertene gå for mye ut over jobb og hverdag.
- Unngå å bli sengeliggende hvis det er mulig.
- Bruk ispose på smertepunktet ved akutte smerter, i 15 minutter. Gjenta 5-6 ganger daglig de første 2-3 dagene.
- Husk at vondt i ryggen sjelden skyldes en alvorlig lidelse. Smerten forsvinner ofte av seg selv i løpet av noen få dager.
- Om smerten vedvarer kan det hjelpe å trene under veiledning av en fysioterapeut.
- Ved tap av kontroll over urinblære eller tap av kraft i et ben, må du oppsøke lege.
En kasteball i systemet
Ryggsmerter rammer på ulikt vis. Om de rammer akutt og sterkt, kaller vi det gjerne ting som kink i ryggen, akutt prolaps eller lumbago. Disse går ofte over etter en viss periode, med eller uten medisinsk eller fysisk behandling.
Akutt prolaps kan opereres, revmatologiske lidelser kan langt på vei medisineres, noe forsvinner av seg selv, oppsummerer Dag Ove Karsten.
Generelt er folk flinke til å vite om de burde oppsøke lege eller ikke, sier Karsten. Det er ikke farlig å ha vondt i ryggen i noen dager. Men ikke alle rygglidelser går over. Om smerten vedvarer, går lidelsen over i kategorien kroniske ryggsmerter. Da bør man oppsøke hjelp.
I den situasjonen er det mange som blir frustrerte, forteller Karsten. Pasienten har smerter og går fra utredning til utredning, men får ingen sikre, eller en rekke ulike, diagnoser.
– Da er det lett å få en følelse av at man er en kasteball i systemet, sier han.
Frykten det største problemet
Årsakene til smerter i rygg og nakke er gjerne sammensatte, det finnes ofte ikke entydige svar. Det har Nimi tatt konsekvensen av ved opprettelsen av en tverrfaglig poliklinisk satsning for å hjelpe kronikere og andre med vedvarende ryggsmerter.
Leger, manuellterapeuter, kiropraktorer, private trenere og psykologer jobber sammen om diagnostisering og behandling, som kan være alt fra trening til injeksjoner og kirurgiske inngrep.
Det er fortsatt ikke siste sjanse for Andreas Orheim, men smertene slipper ikke taket, og han har begynt på runden fra behandling til behandling. Det hogger fortsatt til når han går på ski.
Nå håper Andreas Orheim at det tverrfaglige prosjektet på Nimi vil hjelpe ham ut av smertene.