Akutte muskelskader rammer ikke bare toppidrettsutøvere, men kan skje hvem som helst
Vanlige muskelskader skjer oftest på baksiden av låret (hamstrings), på innsiden av låret (lysken) eller i leggen. Ofte skjer disse skadene når man løper med høy fart. Men de kan også skje i situasjoner hvor man er uheldig og sklir eller faller og får et uventet drag av muskel- og seneapparatet, som settes på strekk med stor kraft.
Karakteristiske kjennetegn er akutt innsettende smerte, redusert evne til å aktivere muskulaturen som normalt og smerte ved strekk av muskelen. Når skaden er mer alvorlig har man ofte smerter ved normal funksjon, som for eksempel ved gange, og man kan i noen tilfeller observere fargeforandringer rundt og nedenfor det skadede området (det blir ofte blått eller lilla).
Dersom du har fått en slik skade, er det viktig å komme i gang med akuttskadebehandling umiddelbart
Deretter anbefales en grundig undersøkelse av helsepersonell med idrettsmedisinsk kompetanse for å få en vurdering av alvorlighetsgrad og hjelp til å komme i gang med adekvat rehabilitering så raskt som mulig.
Flere eksperimentelle studier har vist at tidlig, aktiv mobilisering (bevegelse) er gunstig for tilheling etter muskelskader. Dette er også vist i flere kliniske studier, blant annet i en nylig publisert randomisert kontrollert studie i det anerkjente medisinske tidsskriftet New England Journal of Medicine (NEJM). Her så man at det å komme i gang med tidlig rehabilitering (2 dager etter skade) ga signifikant raskere retur til idrettsaktivitet enn forsinket rehabilitering (9 dager etter skade), uten å øke risikoen for re-skade. Det er derimot viktig at progresjonen skjer gradvis og at man ikke gjør for mye for fort.