10 fakta om trening og ryggsmerter

Ryggsmerter rammer på ulikt vis. Om de rammer akutt og sterkt, kaller vi det gjerne ting som kink i ryggen, akutt prolaps eller lumbago. Disse går ofte over etter en viss periode, med eller uten medisinsk eller fysisk behandling.

I de fleste tilfeller er det snakk om ubehag som tildels kan hindre deg å leve normalt i kortere perioder – men ikke om fare. Om du derimot mister kontroll over blærefunksjonene eller mister følelsen i skrittet, må du oppsøke lege. Om ryggsmertene ledsages av tap av kraft i et eller ben, må du også plukke opp telefonen.

Ryggplager rammer opp til 50 prosent av den voksne befolkningen.

Les mer om vond rygg

Dag Ove Karsten er spesialist i allmennmedisin og fysikalsk medisin og rehabilitering ved Nimi:

Ofte er det selve frykten for smerte som gjør at man blir passiv, mer enn smerten selv. Det er viktig å holde seg i bevegelse

Det finner mange myter om trening og ryggsmerter. Her er 10 fakta om trening og ryggsmerter:

  1. Trening er hjelpsomt for ryggsmerter
    Å forbli så aktiv som mulig og å gradvis returnere til alle vanlige aktiviteter er veldig viktig for å bli bedre. Du kan starte med skånsomme aktiviteter og deretter øke nivået når du føler deg trygg til det.
  2. Hvile hjelper ikke, men å komme seg i bevegelse og normal aktivitet gjør det
    Forskningen viser at for folk med ryggsmerter vil for mye hvile og unngåelse av aktivitet gradvis føre til mere smerter, med uførhet, dårligere rehabilitering og lengre fravær fra jobb.
  3. Trening kan forebygge gjentagende ryggsmerter
    Trening har forebyggende effekt på gjentakende ryggsmerter. Trening hjelper også til å redusere ryggsmerter og grad av uførhet, når man gjør det jevnlig på sikt.
  4. Å bevege seg med selvtilit og uten frykt er viktig for ryggsmerter
    Mange vil begynne å bevege seg sakte og passe seg. Å bevege seg sakte og anspent gir faktisk mer stress på musklene dine.
  5. Trening på en uanstrengt måte er viktig
    Å gjøre aktiviteter på en avslappet måte (f. eks. bevege seg normalt) ikke anspenne seg eller holde pusten) og med gradvis økning i utfordring er også viktig.
  6. Den beste aktiviteten er den du liker
    Mange bør gjøre den aktiviteten man liker, som man har ressurser til og som er lett tilgjengelig (f. eks. ikke for langt unna eller vanskelig å finne plass til i de daglige rutinene). Å gå, løpe, sykle, svømme, yoga og pilates med mer har lignende effekt på ryggsmerter.
  7. Å føle seg sår etter aktivitet / trening indikerer ikke skade på kroppen
    Understimulerte muskler blir lettere såre enn spreke muskler. Å føle seg stiv og sår etter aktivitet eller trening betyr bare at kroppen ikke er blitt helt vant med aktiviteten igjen.
  8. Regelmessig aktivitet er nødvendig
    Mengden aktivitet du gjør er sannsynligvis viktigere enn hvilken type aktivitet. Størst gevinst får en inaktiv person som begynner å trene. Å sørge for mer enn 150 minuter i uken har størst helsegevinst.
  9. Løping på vei eller brystsvømming er ikke farlig for ryggsmerter
    Forskning viser at ingen av disse aktivitetene er dårlig for ryggen din eller sliter på leddene dine, tvert imot. Mengden aktivitet du gjør er viktigere enn en type aktivitet. Alt du gjør som du kan håndtere vil gi deg gevinst, men mer enn 30 minutter per dag er ideellt. 
  10. Ingen medisin eller pile gir så mange fordeler som trening
    Vær oppmerksom på at all ryggsmerte ikke er den samme. Hvis du har prøvd en eller annen form for trening eller aktivitet som ikke hjalp deg, snakk med pofesjonelt helsepersonell som kan hjelpe deg med et spefisikt, tilpasset treningsopplegg.

Kilde: Pain-ed, oversatt av Norsk fysioterapeutforbunds faggruppe for manuellterapi.

På Nimi har vi erfarne spesialister som kan hjelpe med ryggsmerter. Og vi kan også bistå med treningsprogram. Se alle våre behandlere.

Hvorfor velge Volvat Nimi?

For idrettsfolk og folk flest

Uansett alder, fysisk form og tilstand hjelper vi deg til å bli friskere og prestere bedre.

Over 40 års erfaring

I skjæringspunktet mellom toppidrett og folkehelse er Nimi unike. Vårt arbeid gjennom tre tiår har gjort idrettsmedisinske prinsipper til folkemedisin.

Nye metoder

Nimi bidrar aktivt og jobber i tett samspill med forskningsmiljø hos Norges Idrettshøgskole og Oslo Universitetssykehus.